21 Mart 2009 Cumartesi

27 MART'A DOĞRU

U DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN :) :(
27 mart 2009'da sahneye çıkıyoruz heyecanlıyız. Okulda oyunun ilk iki bölümünü sunacağımız kısa bir gösteri hazırladık. Gösterimlerden sonra seyircilerle sohbet edeceğiz.

Birkaç haftadır neler yaptığımızı anlatalım. Oyun müziklerinde bir değişiklik yaptık. Müziklerini Joe Hisaishi bestelediği "Kiki'nin Teslimat Sevisi" film müziklerini kullanıyorduk. ( Film Japon yönetmen Miyazaki'nin.) Fakat Yann Tiersen'in Amelie filmi müziklerinde karar kıldık sonradan.

Anlatıcı oyuncu sayısını arttırdık. Rol dağılımında her zamanki gibi o role gönülllü olarak çalışan arkadaşlar görev aldılar.

Charlie Chaplin'in Çocuk (THE KID) filmini izledik ve filmdeki oyunculuk üslubu ile fiziksel aksiyon üzerine konuştuk. Doksan sene önce çeklmiş bu filmi kahkahalarla izlerken asıl önemli olanın hikaye ve oyunculuk olduğunu bir kez daha hatırladık.

Yaptığımız en önemli çalışma da Sevilay Saral'ın Oyun Yazarlığı Atölyesi çalışmasını kendi topluluğumuzda denemek oldu. Bu atölyeden esinle bir de yazdığımız oyunu yeniden ele aldık. İkinci çalışmada oyuna ve oyunculuğa dair tavırlarımızı (dramaturji) netleştirmeye çalıştık. 5N 1K sorularını bir fener gibi elimize aldık ve niye öyle yazdığımızı hatırlamaya, yazarken üzerinde pek düşünmediğimiz şeyleri bulmaya çalıştık. Oyun metnimizi kelime kelime incelemeye çalıştık.
Mesela BAHARİSTAN

Soru: Baharistan nedir?
Cevaplarımız: Bir ülke, hayali bir ülke, Bahar'ın kafasında bir yer...
Tercihimiz:Hayali bir ülke.

Soru: Baharistan nasıl bir ülkedir?
Cevaplarımız:Çocukların önemsendiği bir ülke, güvenli bir ülke, oyun oynayabilme hakkının olduğu bir ülke, kuralların haklardan yola çıkılarak oluşturulduğu bir ülke, güzel bir ülke, insanların barışabildiği bir ülke, çocukların mutlu oldukları bir ülke....
Tercihimiz:Hepsi:)


Soru:Baharistan nerededir?
Cevaplarımız: Sahnede, Bahar'ın kafasında.
Tercihimiz: Bahar'ın kafasında.

Soru: Bahar kimdir?
Cevaplarımız: Bir kız çocuk, yaşlı bir kadın, bir öğrenci, bu mahallede yaşayan bir çocuk, yaşadığı yeri hiç sevmeyen bir çocuk,bir oğlan çocuk, sadece hayal kurabilen felçli bir çocuk...
Tercihimiz: Bu mahallede yaşayan bir çocuk.

Soru: Baharistan niye vardır?
Cevaplarımız: Bahar oyun oynamayı unutmasın diye, Bahar'ın canı sıkılmasın diye, çocuklar mutlu olabilsin diye, Bahar kendi mutluğu için bunu düşünmüştür, Bahar etrafındaki çocukların da mutsuz olduğunu düşünüp böylebir yar yaratmıştır, umudumuzu keybetmemek için, üzgünken mutlu olabilelim diye...
Tercihimiz:Çocuklar birlikte oyun oynayabileceklerine dair umutlarını yitirmesinler diye.

Soru: Baharistan ne zaman kurulmuştur?
Cevaplarımız: 1995'te, şimdi kurulmuştur, hiç kurulmamıştır böyle bir yer yoktur, Baharistan hayal olduğu için biz şimdi yaşıyorken o da bir çocuğun kafasında var...
Tercihimiz: Bahar doğduktan sonra tasarlanmıştır hala da vardır ama bir kurgudur.




1 yorum:

  1. Merhaba...

    Henüz yaptığınız dramaturgi çalışmalırının notlarından bile çok etkilendim ve oyununuzu izlemek istedim deliler gibi. Heyecanlandım. İçinizden güzellik fışkırıyor; dünyada en iyi tiyatroyu siz yaparsınız anca, bu güzelliğinizle :)

    Yakın zamanda Baharistan'ı oynarsanız, bana lütfen haber verin. Çok mutlu olurum.

    İyi çalışmalar...
    Sevgiyle kalın...

    İnan Ambarkütük (Koşkoş'un yazarı:)

    arama_tiyatrosu@hotmail.com
    www.aramatiyatrosu.com

    YanıtlaSil